Weidegang betekent dat koeien in de wei kunnen grazen. Weidegang draagt bij aan het natuurlijke graasgedrag van de koe. Daarnaast kenmerkt de koe in de wei ons landschap en de Nederlander hecht veel waarde aan dit beeld. Ook buiten ons land staat het beeld van de koe in de wei bekend als typisch Nederlands. Zuivelondernemingen stimuleren weidegang onder andere met premies aan boeren. De consument kan bijdragen aan het behoud van de koe in Het Nederlandse landschap door zuivelproducten met het Weidemelklogo te kopen.

Weidegang is onderverdeeld in volledige weidegang en deelweidegang. Bij volledige weidegang zijn er twee opties. De koeien gaan ten miste 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag de wei in of minimaal 120 dagen en 720 uur per jaar. Bij deelweidegang moet minimaal 25% van de koppel minimaal 120 dagen per jaar worden geweid.

In de winterperiode blijven de koeien in de stal omdat er dan niet voldoende gras groeit en de grond vaak te drassig is.

Convenant Weidegang

In 2012 is het Convenant Weidegang gesloten. 83 Partijen hebben dit convenant inmiddels ondertekend. De ondertekenaars van het Convenant Weidegang zien een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het doel om koeien zoveel als mogelijk weidegang te bieden en tenminste het niveau van melkveebedrijven met weidegang in 2012 te behouden, ieder zet zich hier vanuit de eigen rol voor in.

Bij de ondertekenaars zitten organisaties van melkveehouders, zuivelondernemingen, erfbetreders, retail, kaasverkopers en kaashandelaren, maatschappelijke organisaties, terreinbeherende organisaties, overheid, onderwijs en wetenschap.

Stichting Weidegang en het weidemelklogo

Stichting Weidegang heeft als doel de zichtbaarheid van koeien in het Nederlandse landschap te stimuleren door weidegang te ondersteunen. De koe in de wei is een kenmerkend onderdeel van het Nederlandse landschap.

Stichting Weidegang ondersteunt meer koeien in de wei door twee routes:

  • Kennis: het versterken van vakmanschap over gras en weiden
  • Borging: het borgen van weidezuivel en de uitgifte van het Weidemelklogo

Nieuwe Weiders met WeideCoach

Een project van Stichting Weidegang is Nieuwe Weiders met de WeideCoaches. Het project Nieuwe Weiders is een begeleidingsproject dat melkveehouders ondersteunt die (opnieuw) weidegang willen toepassen, maar niet goed weten hoe. Een WeideCoach komt voor een adviesgesprek. Als hieruit blijkt dat de melkveehouder wil én kan gaan weiden, gaat de WeideCoach aan de slag met de begeleiding. Ook komt de melkveehouder via FarmWalks in een groep met vergelijkbare collega’s, zodat zij samen kunnen bespreken tegen welke problemen zij aanlopen en hoe anderen dit hebben opgelost.

Grip Gras

Grip op Gras is een project van de Stichting Weidegang dat gaat over scherp sturen en vooruitdenken in beweiding. Over een goed afgestemd aanvullend rantsoen, graslandmanagement en optimale inrichting van de huiskavel. Het gaat over meer gras rechtstreeks omzetten in melk, en over het eiwitgehalte in het gras en het rantsoen. Grip op Gras gaat hand in hand met Grip op Eiwit. Melkveehouders krijgen meer grip op hun bedrijfsvoering en zet stappen om kringlopen verder te sluiten en kosten te besparen.

Kennis voor beweiding

In januari 2015 is er een lector weidegang en grasland benoemd. De lector werkt aan het verankeren en versterken van praktijkkennis over weidegang in het middelbaar en hoger agrarisch onderwijs. Op deze manier wordt onderzoek en kennis vakkundig overgedragen aan de nieuwe generatie. Zo leren zij vroegtijdig de fijne kneepjes van dit deel van het vak.

Digitale meetsystemen weidegang

Er zijn meerdere digitale meetsystemen voor weidegang goedgekeurd. Dit betekent dat een melkveehouder kan aantonen dat zijn koppel echt naar buiten is geweest en voor hoe lang.

Gerelateerd