Dankzij de Duurzame Zuivelketen kunnen Nederlandse melkveehouders dit jaar voor een kleine eigen bijdrage de online cursus JongveeSignalen volgen. De inschrijving is nu 2 maanden open en verschillende melkveehouders zijn al voortvarend van start gegaan. Melkveehouders Jan, Dineke, Bennie en Wilma vertellen wat zij van de cursus vinden.
Waarom heeft u zich ingeschreven voor de cursus?
“Je moet geen kans onbenut laten om de jongveeopfok te optimaliseren”.
De melkveehouders schreven zich om verschillende redenen in voor de cursus. Jan zegt: “Je moet geen kans onbenut laten om de jongveeopfok te optimaliseren. Na het eerste afkalven kan er weinig meer gedaan worden aan de ontwikkeling tot een goede melkkoe. Bijsturen op latere leeftijd is dus minder zinvol dan de knelpunten bij de oorsprong aanpakken”. De andere melkveehouders geven ook aan dat de opfok bij hen al goed gaat, maar dat ze graag de puntjes op de ‘i’ willen zetten. Daarnaast noemt Dineke: “Het is laagdrempelig en je kan het in je eigen tijd doen. Ideaal!”
Wat vindt u tot nu toe van de cursus?
“Heel veel dingen weet je wel, maar nu wordt ook geleerd hoe je het praktisch kan uitvoeren”.
De melkveehouders geven aan dat de cursus duidelijk, leuk en leerzaam is. Dineke vindt vooral het stuk over biestverstrekking goed. “Heel veel dingen weet je wel, maar nu wordt ook geleerd hoe je het praktisch kan uitvoeren”. Jan benoemt zowel de praktijkvoorbeelden als de theoretische onderbouwing. “Er bestaat wel een globaal idee van hoe je moet afkalven, maar zet een paar melkveehouders bij elkaar en je hebt 3 verschillende manieren. De films laten, ook op basis van onderzoek, een vrij uitgebreide methode zien. Die kost wellicht meer werk, maar als daarmee longontsteking en diarree voorkomen worden, dan weet ik zeker dat melkveehouders bereid zijn om die extra stappen te zetten. Het ligt er volgens mij niet aan dat melkveehouders geen optimaal resultaat willen, maar aan een gebrek van de juiste informatie”.
Hoe bekijkt u de cursus?
De meeste melkveehouders bekijken de video cursus alleen. Dineke zegt “Alleen als ik het erg interessant vindt, roep ik mijn partner erbij”. De cursus wordt op een computer of laptop bekeken, bijvoorbeeld net na de lunch of op zondagochtend. Jan maakt aantekeningen, die hij bijvoorbeeld gebruikt voor het instellen van de kalverdrinkautomaat.
Wat heeft de cursus u tot nu toe opgeleverd?
“Het eerste kalf ziet er volgens de handelaar vooralsnog uitzonderlijk goed uit”
Bennie heeft naar aanleiding van de cursus een minimelker aangeschaft om de eerste keer in de afkalfstal of in de wei te melken. Dineke en Geert hebben een strohok gemaakt, zodat de kalveren tot ongeveer een half jaar op stro en roosters kunnen verblijven. Dineke noemt daarnaast: “De biestverstrekking proberen we te optimaliseren. De kalveren ben ik ook wat harder gaan voeren. Het resultaat is meer geld voor de stierkalveren, dus dat loont”. Jan geeft aan: “Het heeft voor mij een vaste procedure rond het afkalven opgeleverd. Tegenwoordig gaat de koe, als ze goed ter been is, direct de melkstal in. Het kalf ligt in een kruiwagen voor de koe, zodat ze er nog bij kan. Er ligt wat kuilgras over het kalf en zo kan de koe gemakkelijk en zonder veel stress de biest laten schieten. Deze biest gaat direct het kalf in. Het eerste stierkalf waarbij we dit zo hebben gedaan ziet er volgens de handelaar uitzonderlijk goed uit. Dit ligt natuurlijk niet alleen aan de nieuwe procedure, maar het is wel leuk om te zien dat het dier gezond is en actief oogt.”. Daarnaast heeft Jan windschotten geplaatst om de kalveren uit de wind te houden en gaat hij een oude koelkast neerzetten voor het opslaan van de biest. Wilma doet dit ook: “Ik geef nu echt de eerste biest tot hij op is. Voorheen pakte ik nogal makkelijk de tweede biest omdat die warm was. En we hebben een koelkast aangeschaft voor in de stal”.
Over de cursus JongveeSignalen
De Duurzame Zuivelketen is een samenwerkingsorganisatie van de zuivelondernemers (NZO) en de melkveehouders (LTO). Zij heeft de online cursus JongveeSignalen voor 1.000 Nederlandse melkveehouders beschikbaar gesteld voor een kleine eigen bijdrage van € 29 (kostprijs: € 300). De helft van de beschikbare plaatsen is inmiddels bezet. Geïnteresseerde melkveehouders kunnen zich hier inschrijven.
Dineke heeft deze week al filmpjes bekeken van de jongveecursus van @CowSignals en @NZOzuivel . Direct even wat aanpassingen doorvoeren. pic.twitter.com/ZYSMoPm0Az
— Geert Stevens (@GeertStevens79) 17 maart 2018
Kalveren gingen met 4 maanden op de roosters met ligbox. Nu met combi strohok roostervloer willen we ze hier t/m 6 maanden op stro houden. Zo groeidip voorkomen. pic.twitter.com/EEicujhOnU
— Geert Stevens (@GeertStevens79) 20 maart 2018