“Iedereen moet zijn deel pakken”

“We gaan pas echt aan de slag met de klimaatdoelstellingen als iedereen de urgentie voelt.” Dat zegt directeur Marjan Minnesma van Urgenda, een organisatie voor innovatie en duurzaamheid, in een nieuwe aflevering van ‘De boer op met Erben’. Minnesma bepleit een systeemverandering waarin melkveehouders op een andere manier gaan werken en daarvoor ook door de consument beloond worden.

“Wat gaat landbouw doen?”, is volgens Marjan Minnesma een van de meest prangende vragen nu het kabinet concreet invulling gaat geven aan de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs. Vooral de uitstoot van methaan zal volgens Minnesma moeten worden teruggedrongen, omdat het op korte termijn een relatief grote rol speelt in de verwarming van de aarde. Daarbij hoeft de teller niet op nul uit te komen. “Ook vroeger vond uitstoot plaats en dat is helemaal niet erg mits we de juiste balans vasthouden. Het probleem zit ‘m nu vooral in de hoeveelheid methaan.”

Houtje bijten

Minnesma: “We moeten een oplossing vinden zonder dat we tegen mensen hoeven te zeggen: ‘Stop er maar helemaal mee en ga op een houtje bijten.’ Alles bij het oude houden, is volgens haar geen optie. Daarom bepleit zij een echte systeemverandering, bijvoorbeeld op het gebied van voeding. “Waarom halen we nu soja uit Zuid-Amerika en kunnen we dat niet gewoon in Europa produceren?” Daarnaast wil zij dat de melkveehouderij zich meer op de eigen regio gaat richten. Dan is het ook niet meer nodig om kunstmest te gebruiken en kunnen we volstaan met het uitrijden van de ‘natuurlijke’ mest in de nabijheid van de melkveehouderijen. “Met een regionale benadering los je een heleboel problemen op.”

Meer waarde

Volgens Marjan Minnesma wordt het stimuleren van een meer duurzame bedrijfsvoering onder melkveehouders gefrustreerd door het feit dat alle zuivelproducten door “de smalle trechter” van vijf supermarktketens gaan voordat het de consument bereikt. “Die bepalen feitelijk alles. We moeten met z’n allen helpen om zulke zeer belangrijke producten iets meer waarde te geven waardoor de boer meer kan doen. Die paar centen per liter melk extra merken wij als melkconsument echt niet. De boer merkt er enorm veel van en kan daardoor investeren om duurzamer te produceren. Dat moeten we in het systeem veranderen.”

‘De boer op met Erben’

Volgende week volgt de laatste uitzending met minister Carola Schouten van LNV. ‘De boer op met Erben’ is gemaakt in opdracht van de Duurzame Zuivelketen, het samenwerkingsverband van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) op het gebied van duurzaamheid. Deze serie is bedoeld om melkveehouders te stimuleren om ook in hun eigen bedrijf met klimaat aan de slag te gaan.

 

TERUG NAAR OVERZICHT